Formatul potrivit pentru imaginea potrivita

Ti s-a intamplat sa fii nevoit sa lucrezi cu un program de editare imagini, iar dupa munca indelungata, atunci cand vrei sa salvezi, sa fii coplesit de numarul de optiuni pe care ti le ofera respectivul program, sa ai o lista mare de tipuri de formate de imagine si sa nu stii pe care sa o alegi tinand cont de ceea ce vrei sa faci cu imaginea respectiva. Ei bine, in acest articol mi-am propus sa incerc sa aduc putina lumina in acest capitol.

Avem trei tipuri de imagini care sunt cele mai importante si cele mai folosite in ziua de azi, si anume imaginile .jpg sau .jpeg, .gif si .png. Fiecare din cele trei are un set de calitati pe care celelalte doua nu il au. Sa le luam pe rand.

1. JPG sau JPEG – este acronimul de la Joint Photographic Experts Group. Acest format poate afisa milioane de culori, si foloseste un algoritm complex de compresie pentru a reduce dimensiunea fisierului, insa acest format in timpul compresiei sacrifica o parte din date pentru a salva spatiu de stocare. Acest format trebuie folosit doar atunci cand marimea este mai importanta decat calitatea imaginii.

2. GIF – este acronimul de la Graphics Interchange Format. Acest format a fost initial creat pentru a transfera imaginile rapid pe o conexiune foarte inceata, de catre Steve Wilhite in numele companiei CompuServe. Acest format se poate incarca dinamic pe siteul tau si afiseaza intai o versiune de mica calitate, detalii fiind adaugate progresiv. Ofera transparenta unui singur bit (o singura culoare) si poate contine animatii. Foloseste un algoritm de compresie lossless dar si metoda dithering, astfel ca pastreaza si detalii inalte dar si dimensiuni ale fisierului mici. Este bine sa folosim acest format in cazul imaginilor de pe siteuri ce contin putine culori sau sunt de mica rezolutie, inconite mici (sprite-uri), animatii sau imagini simple.

3. PNG – este acronimul de la Portable Network Graphics. Acest format foloseste un algoritm de comprimare lossless, astfel ca imaginea isi pastreaza absolut fiecare detaliu. PNG se imparte in doua categorii, si anume PNG-8 si PNG-24. PNG-8 este similar formatului GIF, afiseaza 256 de culori si transparenta unei singure culori, iar dimensiunile fisierelor sunt mai mici decat in cazul formatului GIF. PNG-24 este similar formatului JPEG, poate include mai mult de 16 milioane de culori, insa algoritmul de compresie lossless rezulta in dimensiuni ale fisierelor mai mari. PNG permite folosirea canalului de transparenta Alpha, astfel ca poate avea orice pixel, indiferent de culoare, care sa fie setat sa aiba un anumit grad de transparenta. Acest format ar trebui folosit in cazul logourilor ce contin margini definitorii sau transparente graduale, imagini in mijlocul procesului de editare, sau fotografii complexe daca dimensiunea fisierelor nu este o problema.

Alege formatul imaginilor tale in functie de nevoile tale.

Share Button