Proiectul ARA

Dupa ce Motorola a fost cumparata de Google, pe langa un numar de patente a aparut  si proiectul ARA, de smartphone modular. Se pare ca acest concept le-a placut atat de mult celor de la Google, incat s-au hotarat sa-l faca o prioritate, si ne promit ca in  ianuarie 2015 primele modele sa existe in mainile clientilor.

Aceasta promisiune este una destul de mare si chiar daca vom vedea numai cateva prototipuri functionale va fi un succes. Pentru cei ce nu stiu, vorbim despre telefoane complet configurabil, unde utilizatorul isi alege specificatiile dupa necesitate, si isi asambleaza ulterior smartphone-ul pe baza componentelor alese, pe care oricand le poate schimba. Deci in timp ce majoritatea producatorilor si integratorilor si-ar dori sa schimbam dispozitivul complet daca nu mai ne satisface cerintele, Google ne ofera posibilitati de configurare si upgrade pentru a nu fi nevoit sa schimbi in totalitate device-ul.

Google doreste ca pe baza lui Ara sa avem smartphone-uri plecand de la 50 $. Dar aici vorbim despre configuratii de baza, cu minimul de componente. Aceste componente (display, baterie, camera, boxa, platforma SoC, memorie, conectivitate etc.) se ataseaza electromagnetic pe un endoschelet. El face legatura intre module, ce sunt prevazute cu conectori speciali magnetici activati printr-un impuls electric. Si odata porniti, magnetii sunt suficient de puternici pentru a nu putea fi detasati manual. Un alt impuls desface legatura.

Endoscheletul ar avea un pret de numai 15 $. Se vizeaza initial  trei modele, in functie de diagonala aproximativa a ecranului ce poate fi atasat: mic (4″), mediu (5″) si mare (6″). Aceste dimensiuni vor determina si numarul de module ce vor putea fi atasate.

Si cum Google are acum o piata de aplicatii, vrea sa faca una si pentru module, unde producatorii sa-si etaleze componentele, si sa concureze mult mai acerb. Totodata, o astfel de abordare va deschide drumul si pentru dispozitive mai speciale si mai neobisnuite. Ne referim la module de la pico proiectoare pana la accesorii medicale specializate si instrumente de masura, care altfel dan cauza specificitatii nu si-ar prea gasi locul intr-un smartphone normal.

Share Button