Dependenta de tehnologie – tot mai periculoasa

Utilizarea mare a jocurilor pe computer de catre copiii si adolescentii din China incepe sa aiba rezultate grava, fenomenul putand avea o relevanta deosebita si asupra parintilor din Statele Unite, copii acestora petrecand mult prea multe ore cu calculatorul sau smartphone-ul sub ochi.

Documentarul „Web Junkie” prezentat recent pe postul de televiziune PBS, ne-a evidentiat efectele grave pe care acest fenomen incepe sa le aiba asupra tinerilor, acestia devenind dependenti de unele jocuri vieo. Tot mai multi copii chinezi incep sa se joaca pe computer destul de multe ore la rand, de celee mai multe ori fara a lua pauza de a manca, a dormi sau chiar a se duce la toaleta. Multi dintre tineri incep sa creada ca lumea reala, din jurul lor este o lume falsa, ci de fapt, cea din jocuri fiind o lume adevarata. Medicii chinezi cred ca acest fenoment reprezinta o boala grea, infiintand deja un centru de reabilitare, unde tinerii dependenti de jocuri sunt inchisi cateva luni, luand parte la o terapie foarte grava, ramanand complet izolati de orice tip de presa, mas-media. Eficienta acestui no tip de terapie nu este inca recunoscuta, urmand ca aceasta sa fie evaluata anii urmatori. Chiar daca dependenta de internet nu este recunoscuta drept o boala clinica in Statele Unite, nu sunt indoieli in legatura cu faptul ca si adolescentii din America raman foarte conectati la gadgeturile acestora, si deci „deconectati” de la viata reala, petrecand prea mult timp in fata calculatorului, depasind numarul orelor pe care expertii le considera necesare pentru a ne dezvolta normal.

Intr-o declaratie facuta publica in 2013 la conferinta „Childen, Adolescents and the Media”, Asociatia Pediatrilor Americani citand statisticile socante aparute intr-un studiu realizat de Kaiser Family Foundation in anul 2010, acolo spunandu-se ca copiii cu varste medii intre 8 si 10 ani petrec undeva la 8 ore pe zi folosind surse de media, in timp ce copiii mai mari, dar si adolescentii petrec peste 11 ore pe zi folosindu-si gadgeturile, constatandu-se ca televiziunea este cea mai populara „bona”, tot televiziunea ramanand elementul mass-media care domina, dar nici telefoanele mobile, tablete sau computerele nu se lasa mai prejos, acestea devenind tot mai importante in ultima vreme.

Share Button