Dungile orizontale: proportia perfecta

In timp ce in mod evident, dezbaterea asupra faptului daca dungile orizontale sunt magulitoare sau nu este inca prezenta, designerul Alison Freer, a scris o carte in care desfiinteaza intr-un mod util si simplist intreaga aceasta dezbatere. In cartea sa „Cum sa te imbraci”, Freer sustine ca atunci cand sunt utilizate in proportiile corecte – 90% crem si 10% negru – dungile orizontale creeaza o „iluzie echilibrata”.

Ironia este ca, la fel ca multe tendinte, tricourile cu dungi (in special topul alb cu dungi negre, care este cel mai clasic si mai popular dintre toate modelele) s-au nascut si au fost purtate atat de mult incat si-au pierdut functionalitatea. Uniforma oficiala a marinarilor din marina Marii Britanii in secolul al 19-lea, decolteul taiat al tricoului cu dungi a facut posibila cu usurinta intrarea si iesirea acestuia din trend. Cele 21 de dungi – una pentru fiecare dintre victoriile lui Napoleon – au fost, de asemenea elemente cheie ale stilului, asa cum au fost si culorile contrastante, care puteau atrage atentia asupra purtatorului atunci cand erau prea tipatoare: un fel de precursor al vestelor reflectorizante. Mai tarziu insusite de Coco Chanel in secolul al 20-lea ca model pentru corsetele sale (si ulterior de toata lumea), tricoul alb cu dungi negre este probabil motivul pentru care dungile orizontale raman inca un accesoriu la moda. De asemenea, pantofii casual dama cu dungi se potrivesc oricarei tinute lejere, in orice sezon.

Dar revenind la teoria lui Freer.  Exista trei pareri diferite in ceea ce priveste dungile: una provine dintr-un fenomen cunoscut sub numele de iluzia Helmholtz, care a constatat ca un patrat sau un dreptunghi format din linii orizontale pare mai inalt si mai ingust decat un patrat sau un dreptunghi identic format din linii verticale. Pe de alta parte, credinta mai raspandita si mai popular este aceea ca acestea fac purtatorul sa para mai lat deoarece ochii nostri sunt atrasi in directia laterala a liniilor. Cea de-a treia parere sustine ca, lasand stiinta deoparte, 90:10 este inca o abordare delicata, minimalista a dungilor in general. Tinand cont de aceste idei, iata cinci dintre cele mai bune modele de dungi 90:10: un tricou drept alb, cu dungi negre, o salopeta alba cu cateva dungi late portocalii si cu mai multe dungi subtiri gri, un costum de baie alb cu dungi albastre inchis, orizontale, o rochie dreapta cu dungi visinii si un pulover tricotat alb cu dungi negre. O alegere sigura insa, o reprezinta intotdeauna accesoriile cu dungi verticale.

Share Button