Ventilatia acoperisului

Ventilatia acoperisului este esentiala in a face orice casa mai confortabila in timp ce scade costurile de energie. Aparatele de aer conditionat pot rula mai putin si nu va trebui sa lucreze la fel de greu. Aerul umed, stagnant poate fi indepartat, prin suflarea de aer proaspat uscat peste suprafete. Mansarda poate fi mai uscata si mai rece – instrumentele perfecte pentru a ajuta la lupta impotriva potentialelor daune facute de umiditate. Mansardele devin fierbinti, deoarece acoperisul primeste toata energia solara. Pe masura ce soarele bate in acoperis, sindrilele se incalzesc pana ajung la temperaturi de pana la 65 ° C. Aceasta caldura este transferata prin tigla, la puntea acoperisului, la cherestea si capriorilor, si orice altceva in interiorul podului. Toate aceste materiale vor absorbi si radia caldura.

Costuri mai mici pentru sistemul de aer conditionat.

Pastrarea casei tale reci poate fi o adevarata provocare atunci cand podul este prea cald. Caldura de la mansarda isi poate gasi drumul prin izolatia sau conducta sistemului de aer conditionat spre spatiul de locuit, facand sistemul de aer conditionat sa ruleze mai mult si mai greu.

Prin scaderea temperaturii in pod, puteti economisi bani pe cheltuielile de racire. Economiile exacte depind de mai multi factori, cum ar fi culoarea acoperisului, daca casa este umbrita sau nu, cantitatea de izolatie a mansardei si eficienta sistemului de racire.

Prevenirea formarii de baraje de gheata.

Podurile ventilate in mod corespunzator ajuta la prevenirea formarii de baraje de gheata, ceea ce duce la mai putine daune in interiorul casei si acoperisuri cu o durata de viata mai lunga. Atunci cand caldura din casa scapa in pod, aceasta poate topi zapada de pe acoperis. Aceasta apa curge pe acoperis, sub zapada, pe streasina si jgheab, unde temperaturile reci o determina sa inghete. In cele din urma, gheata se acumuleaza si previne zapada topita sa se scurga; aceasta se aduna apoi sub invelitoarea acoperisului, avand ca rezultat scurgeri, plafoane, pereti, structura acoperisului si a izolatiei deteriorate.

Braco va ofera ventilatoare de acoperis ce ajuta la mentinerea unei temperaturi egale in pod, prevenind pete calde si reci, care pot duce la baraje de gheata.

Prelungirea duratei de viata a acoperisului si casei tale.

Dintre toate motivele pentru a ventila un pod cel mai important este de a pastra integritatea structurala a acoperisului. In orice moment pe parcursul anului, caldura si umiditatea se acumuleaza in fiecare pod. Atunci cand sunt lasate necontrolate, excesul de caldura si de umiditate pot duce la deteriorarea semnificativa a acoperisului si a structurii – reducand speranta de viata normala. O buna ventilatie valideaza garantia unor producatori de sindrila si protejeaza investitia in casa ta.

Elimina umezeala daunatoare din pod.

Aerul rece de seara poate crea condens care se colecteaza pe izolatie si lemn, in timpul verii. In timpul iernii, umezeala care iese din spatiul de locuit al casei se poate condensa in pod pe lemn si pe izolatie, ceea ce poate duce la putrezirea daunatoare si reparatii costisitoare. Izolatie umeda isi pierde eficienta si poate cultiva mucegai sau a fungilor, provoca pete sau prabusirea plafoanelor. Un pod ventilat corespunzator cu ajutorul acestor ventilatoare penrtu acoperis ajuta la eliminarea umezelii daunatoare.

Ventilarea acoperisului

Ventilatoarele pentru acoperis sunt destinate sa raceasca mansarde fierbinti prin tragerea aerului exterior mai rece din fantele de aerisire (intrados si fronton) si impingerea aerului cald spre exterior. Cu toate acestea, in cazul in care mansarda dvs. a blocat orificiile de intrados si nu este bine sigilata de restul casei, ventilatoarele pentru acoperis vor trage aer rece conditionat afara din casa si in pod. Acest lucru va folosi mai multa energie si va face instalatia de aer conditionat sa functioneze mai greu, ceea ce va creste factura la utilitati pe timpul verii.

Nu vreti mansarda neterminata racita prin instalatia de aer conditionat. Pentru a preveni acest lucru, urmati strategiile de etansare si de izolare a aerului din acest ghid si asigurati-va ca mansarda este bine ventilata folosind ventilatoare pentru acoperis si fluxul de aer natural.

Montarea de rulouri din fibra de sticla este mai usoara pentru un un proiect DIY. Daca aveti orice tip de izolatie intre capriori, instalati al doilea strat peste si perpendicular pe primul (din nou, al doilea strat de izolare trebuie sa fie neatarnata – fara incetinitor de vapori). Acest lucru va va ajuta sa acoperiti varfurile grinzilor si sa reduceti pierderile sau castigu; de caldura prin cadru. De asemenea, atunci cand montati izolatie suplimentara, lucrati de la perimetrul spre deschiderea mansardei. Niciodata nu puneti izolatie peste corpurile de iluminat incastrate sau guri de aerisire intrados. Pastrati toata izolatie la cel putin 8 cm distanta de  lumini, cu exceptia cazului in care sunt evaluate TI (tavan izolat). In cazul in care utilizati izolatie de umplere in vrac, folositi foi de metal pentru a crea bariere in jurul deschiderilor. In cazul in care utilizati izolatie din fibra de sticla, plasa de sarma pot fi folosita pentru a crea o bariera.

Instalarea de ventilatoare pentru acoperis

Pentru a acoperi complet podeaua mansardei cu izolatie pana la streasina trebuie sa instalati guri de capriori (numite, de asemenea, deflectoare de izolare). Acoperirea completa a podelei mansardei, impreuna cu etansarea scurgerilor de aer va asigura ca obtineti cele mai bune performante de izolare. Capriorii de ventilatie asigura ca orificiile de intrados sunt libere si ca exista un canal de aer din exterior care sa se mute in pod la scafe si afara prin orificiul de fronton sau creasta. Pentru a instala orificiile de ventilatie, atasatile direct la astereala. Ventilatoarele pentru acoperis vin in lungimi diverse pentru diferite distante intre capriori. Gurile de aerisire trebuie sa fie plasate in pod intre capriori, la punctul in care tavanul intalneste podea mansardei.

Odata ce acestea sunt instalate, puteti apoi plasati slapi sau paturi, sau sufla izolatie, chiar la marginea podelei mansardei. Nota: suflarea izolatiei poate necesita un bloc suplimentar pentru a preveni izolatia de a fi suflata in intrados. O bucata de carton spuma rigida plasata pe marginea exterioara a placii superioare functioneaza foarte bine pentru acest lucru.

Instalarea unui ventilator pentru acoperis

Incepeti in pod si dati o gaura prin acoperis in locatia de aerisire dorita. Incercati sa-l pastrati aproape de locatia ventilatorului. Lasati capatul burghiului sa aisa prin acoperis, astfel incat sa puteti gasi gaura. De sus de pe acoperis, utilizati un ferastrau mecanic sau cu piston pentru a taia o gaura rotunda. In continuare, masurati un patrat putin mai mare decat partea proeminenta a aerisirii. Eliminati tiglele cu o lama cu carlig montat intr-un cutit de utilitate. Trageti usor in sus tiglele din jurul gaurii, facand loc pentru ventilator sa alunece sub primul rand. Aplicati un sirag de margele de ciment pentru tigle pe partea de jos a aerisirii. Glisati aerisirea sub placi, astfel incat acestea sa acopere jumatatea superioara a flansei de aerisire. Jumatatea inferioara a flansei se afla pe partea de sus a tiglei. Bateti in cuie cele mai mici colturi cu cuie pentru acoperisuri si dati capetele cu smoala.

Share Button